North Shore Country Day School Hall Library

Winnetka, Illinois


After a water pipe burst in the early hours of February 2019, water flooded the Hall Library rendering it uninhabitable. The library is at the heart of the campus and serves all students JK-12 daily. Almost eight months later, the Hall Library reopened with a ribbon-cutting ceremony in late September. While the renovated library is in a similar footprint as the old one, the space is unrecognizable and embraces the “Learning Commons” model. As teaching and learning become more project-based and collaborative, libraries are evolving and becoming spaces for that work to occur.

The reimagined Hall Library features collaborative and quiet study spaces, a beautiful new lower school area with a theater-in-the-round and “reading caves” for the littlest students, and flexible furniture throughout for various projects. The library also houses the Live+Serve Laboratory, a manifestation of the school’s motto “Live and Serve.” The library is a place for active, hands-on, student-centered learning and creating, with a focus on active service and global citizenship. It contains tools to prototype ideas—a small laser cutter, 3-D printer, sewing machines, and a digital media space for video and audio production.

As it evolves, the lab will be a natural launching pad for educational and entrepreneurial connections to local universities, businesses, and nonprofits. Most importantly, the school intends for this space to re-emphasize the importance of project-based and service-learning in their JK-12 curriculum. A wide stairway connects the library with the Conant Science Center above.

This new vertical access is not only a beautiful architectural statement but also a gathering and presentation space and allows light from the science center skylights into the library. Also, the science center includes a new classroom for lower school science completing the original vision of science classes for JK-12 in the same space to promote collaboration across all ages.

Credits:

Client/Owner: North Shore Country Day School

Education Design Consultant: 180 Studio

Contractor: Valenti Builders

Photography: Mariusz Mizera Photography

Michigan Residence

Buchanan, Michigan


This southwest Michigan lake house is rooted in the functional simplicity of surrounding farms. The overhanging corrugated metal roof shields the house from the elements while board and batten wood siding share a common vocabulary with nearby barns, cribs, and sheds. The three-bedroom, 1800 sf house faces a small lake and is situated in a meadow and surrounded by a forest of maple, walnut, and poplar. Large glass sliders and a wraparound deck take in these serene views. Exterior colors play off tree bark and leaves while the interior brings nature inside, showcasing rustic third grade maple and pine.

The structural frame was prefabricated in a warehouse, shipped to the site, and erected with a small crane. The all-electric house has geothermal heating/cooling, passive solar winter heating, and natural vertical air convection. Only four trees were removed from the site—and later used for tables, stair treads, and bathroom vanities.


Credits

Architect: Eckenhoff Saunders Architects

Interior Design: Eckenhoff Saunders Architects


Downloads:

Michigan Residence

Buchanan, Michigan


This southwest Michigan lake house is rooted in the functional simplicity of surrounding farms. The overhanging corrugated metal roof shields the house from the elements while board and batten wood siding share a common vocabulary with nearby barns, cribs, and sheds. The three-bedroom, 1800 sf house faces a small lake and is situated in a meadow and surrounded by a forest of maple, walnut, and poplar. Large glass sliders and a wraparound deck take in these serene views. Exterior colors play off tree bark and leaves while the interior brings nature inside, showcasing rustic third grade maple and pine.

The structural frame was prefabricated in a warehouse, shipped to the site, and erected with a small crane. The all-electric house has geothermal heating/cooling, passive solar winter heating, and natural vertical air convection. Only four trees were removed from the site—and later used for tables, stair treads, and bathroom vanities.


Credits

Architect: Eckenhoff Saunders Architects

Interior Design: Eckenhoff Saunders Architects


Downloads: