Marianjoy

     

                                                                                                                                                                                                                                      

Wheaton, Illinois

The design for transforming 5,000 square feet of outdated patient exam space into a “State of the Art” Neurorehabilitation and Neuroplasticity Center is the culmination of the vision of Kathleen Yosko, Marianjoy President, and the philanthropic support of the Tellabs Foundation.

 

The program for the Center focused on delivering evidenced-based treatment that maximizes recovery and promotes independence for patients recovering from stroke, brain injury, spinal cord injury, Guillain-Barre’ Syndrome, multiple sclerosis, Parkinson’s Disease, cerebral palsy, and other neurologic disorders and impairments.

 

The existing space was “gutted” to its minimal structural and mechanical elements in order to provide for maximum flexibility within the new design.  Existing punched windows on one side of the building wing were removed to allow for installation a continuous exterior glazing that offers quality northern light into the space, and provides for views to the healing garden and rehabilitation patio immediately outside of the suite.  A new exterior door was added to provide staff and visitors the opportunity to do rehabilitation exercises in the outdoor environment when weather permits.

 

The structural beams and floor slab above were left exposed to allow for the attachment of a “ZeroG V2” gait and balance training rail system.  The patient is partially, or fully supported by a vest that is attached to the rail overhead.  This allows staff to have more freedom to diagnose and assist the patient, rather than having to focus on physically supporting them.

 

The design of the Center incorporates natural tones in the use of wall graphics that emulate the natural, tree-filled environment surrounding the Marianjoy Campus.  Yet the lighting composition, the shape of the column enclosures, the use of curved elements, bright-white ceiling structure, and transparent walls at the meeting room, support area, and entrance to the suite invokes high energy and excitement for the treatment that is provided.

 

Traditional staff work stations were excluded in favor of mobile, un-tethered work stations that can be placed next to the work activity to enforce that staff’s “hands-on” approach to rehabilitation.

 

Most importantly, the design generates flexibility.  The field of neurorehabilitation is a rapidly advancing specialty of neuroscience focused on interventions to assist nervous system recovery.  The Tellabs Center is designed to facilitate new equipment, advancements in research, and improved methods of rehabilitation therapy in the years ahead.