1190S

Glenbrook Hospital ACC

GBH A GBH X GBH S GBH R GBH O GBH L GBH K GBH I GBH H GBH B


Glenview, Illinois
 
As Glenbrook Hospital has expanded to become a major healthcare facility, ESA has programmed and designed all the improvements on the 55-acre campus in the past two decades. It is now part of the NorthShore University HealthSystem.
 
The most recent project is the new 150,000 s.f. John and Carol Walter Ambulatory Care Center. The extensive list of needs for the building included expansion of the Kellogg Cancer Center, a new home for the NorthShore Neurological Institute, facilities for the Center for Urological Health, and increased on-campus space for physicians. Another requirement was consolidating public facilities (retail pharmacy, gift shop and café) in a convenient ground floor location between the two main hospital entries.
 
The building now provides the main outpatient entry for the hospital. It leads to the primary public circulation system that links the existing inpatient/surgical and emergency entries. This new circulation plan, and the glass walls that provide exterior views, greatly simplify wayfinding throughout the ACC and the hospital.
 
All of the public spaces and waiting areas feature significant natural light, interior landscaping, water features, artwork, and natural materials to enhance the healthcare environment for staff and patients alike. Separate exterior gardens for cancer patients and café patrons create spaces for healing and relaxation.
 
The building consolidates all outpatient cancer, neurologic and urologic clinical facilities. All clinical areas are planned as pods that consist of a small number of exam, treatment and nursing areas dedicated to one specialty or cancer. The pods are removed from high volume circulation paths and thus are private and quiet. All treatment rooms with a long patient stay are on the exterior to provide natural light and views. Staff circulation patterns in the cancer center are separated from public areas wherever possible.
 
The ACC will be certified LEED Silver. The two-story lobby atrium has a vegetated roof and a substantial sunscreen that provides a 27% reduction in solar radiation during the summer months. Additional energy efficiencies are provided by obtaining chilled water and steam from the hospital central plant.